Ciasto Snickers (przepis z TM i bez TM)

Mój mąż mówi, że to ciasto lepsze jest od batona. Spróbuj!

Składniki:
* 1 litr mleka
* 2 budynie waniliowe (a dla użytkowników Thermomix: 2 jajka, 100 g skrobi ziemniaczanej, 100 g cukru, esencja waniliowa)
* 500 g herbatników „petit beurre”
* 1 puszka masy kajmakowej
* 150 g masła orzechowego
* 200 g miękkiego masła
* 100 g orzeszków ziemnych solonych
* opcjonalnie 100 g czekolady

Gotujemy litr budyniu według przepisu na opakowaniu (dla użytkowników Thermomix 5 i 6: gotujemy budyń za pomocą przepisu automatycznego, dodając po 100 g skrobi i cukru). Odstawiamy do wystygnięcia.

Masło ubijamy mikserem przez ok. 3 minuty, w TM przez minutę na obr. 5. Dodajemy po łyżce budyń ciągle ubijając. Dodajemy też pół puszki masy kajmakowej i masło orzechowe.

Prostokątną formę (25 cm x 36 cm) wykładamy papierem do pieczenia i układamy herbatniki. Na nie wylewamy część masy i tak na przemian.

Rozmiksowujemy masę kajmakową aż będzie w miarę płynna i nią smarujemy ostatnią warstwę herbatników.

Siekamy orzeszki, w TM 8 sek., obr. 5. Posypujemy nimi kajmak. Możemy też dodać posiekaną czekoladę lub roztopić czekoladę i polać ciasto.

Wsadzamy na noc do lodówki, po czym się zajadamy. Od samego rana.

One thought on “Ciasto Snickers (przepis z TM i bez TM)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.