Cynamonki (palmiery) z ciasta francuskiego – najprostsze ciasteczka

Kilka składników, wałek, kawałek blatu i piekarnik. W 25 minut będziemy mieli pyszne ciasteczka.

Przygotowanie: 5 minut. Pieczenie: 20 minut. Nawet jeśli goście właśnie się zapowiedzieli i oznajmili, że za „pół godzinki” będą, zdążysz!

Składniki:
* opakowanie ciasta francuskiego,
* 4 łyżki kakao słodkiego lub 2 łyżki cukru i 2 łyżki kakao prawdziwego gorzkiego,
* 2 łyżki cynamonu.

Wykonanie:

Blat wysypujemy połową suchych składników (powierzchnia nieco większa niż rozłożonego ciasta).

Rozkładamy ciasto i wysypujemy je resztą suchych składników.

Rozwałkowujemy nieco ciasto, aby suche składniki przyczepiły się do niego.

Zwijamy ciast z jednej strony do połowy…

…i z drugiej strony do połowy.

Tniemy na kawałki i szerokości 1-1,5 cm.

Pieczemy 20 min. w 180 st. C.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *