Czy da się wyprodukować płatki bez cukru? Czyli o tym, jak dyskutowałam z Nestlé

Zaczęło się od tego, że przeczytałam u innej blogerki, że czasem robi batoniki bez cukru z płatków Nestlé Corn Flakes. Pod jej wpisem udostępnionym przez profil „Nestlé Płatki Śniadaniowe” na Facebooku napisałam, że wcale nie robi batoników bez cukru, bo same płatki Nestlé cukier zawierają. Na reakcję producenta nie musiałam długo czekać…

 

Mój komentarz wyglądał tak: „Zmartwię Cię, nie robisz batoników bez cukru, bo Nestlé Corn Flakes już go mają w składzie. Plus kilka cukropodobnych rzeczy. Oto skład: grys kukurydziany (99,8%), cukier, sól, glukoza, cukier brązowy, syrop cukru inwertowanego, melasa cukru trzcinowego, regulator kwasowości (fosforany sodu), substancje wzbogacające: witaminy (niacyna, kwas pantotenowy, ryboflawina (B2), witamina B6, kwas foliowy)”.

 

Po kilku godzinach ukazała się odpowiedź Nestlé Płatki Śniadaniowe: „Zawarty w płatkach cukier został dodany w ilościach, które gwarantują produktowi odpowiednie walory smakowe – tj. w przypadku każdej żywności 🙂 a warto zwrócić uwagę na to, że pierwszym składnikiem w naszych płatkach jest kukurydza – bo stanowi 99,8% całego składu. W jednej porcji płatków bez mleka znajduje się 2,7g cukrów – jest to dużo mniej niż w jednej małej łyżeczce (5g)”.

 

No tak, zdziwiłabym się, gdyby w składzie płatków kukurydzianych na pierwszym miejscu była np. mąka ziemniaczana…

 

Odpisałam: „Tak, co nie zmienia faktu, że można płatki wyprodukować bez cukru, glukozy, cukru brązowego, syropu cukru inwertowanego i melasy cukru trzcinowego. I też będą smaczne – przynajmniej dla tych, którzy od dziecka unikają cukru dodanego. To pół łyżeczki cukru w porcji płatków! I nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że cukier dodawany jest do „każdej żywności”. Na początku XX wieku średnie spożycie cukru w Europie wynosiło 5 kg rocznie na osobę. Dziś statystyczny Polak zjada około 42 kilogramów rocznie! Właśnie poprzez takie praktyki producentów żywności: dodamy cukru, to nasze płatki będą dzieciom bardziej smakowały i nie wybiorą już innych. A później epidemia cukrzycy i otyłości…
Polecam – skoro już zdecydowaliście się na produkcję płatków kukurydzianych bez glutenu (sarkazm), to rozważcie również produkcje bez cukru. Pozdrawiam!”.

 

Tak, tak te dane są prawdziwe. Gdy jeszcze nie było w obrocie żywności przetworzonej, Polacy spożywali stosunkowo mało cukru. A jedli przecież ciasta, lukrowali mazurki na Wielkanoc, robili dżemy. Dziś cukier mamy nie tylko w słodyczach, ale i w wędlinach, przetworach, pieczywie, napojach (również w „wodach” smakowych), jogurtach, gotowych sosach do makaronu, zupach(!).

 

I znów dostałam odpowiedź: „Karolino, kukurydza sama w sobie nie zawiera glutenu, ale w czasie transportu czy podczas produkcji może ulec zanieczyszczeniu – nowa receptura płatków oraz specjalne wydzielenie procesu produkcji gwarantują spełnienie rygorystycznych wymogów symbolu „przekreślonego kłosa” – co właśnie czyni nasze płatki bezglutenowymi. Dodatkowo na każdym naszym produkcie zamieszczamy skład – po to, aby każdy mógł wybrać taki produkt, który spełnia jego oczekiwania” –już bez odnoszenia się do cukru w składzie, a przecież o to w tej minidyskusji chodziło.

 

 

Dlaczego czepiam się cukru?

 

Cukier jest niezdrowy. Cukier uzależnia. Cukier pobudza w mózgu te same ośrodki przyjemności co kokaina i heroina! Cukier jest odpowiedzialny za nadwagę i otyłość. Cukier powoduje epidemię cukrzycy typu 2. Cukier zatruwa nasze organizmy. Cukier powoduje choroby serca. Cukier „karmi” raka. Cukier spożywany w nadmiarze przekształcany jest do trójglicerydów magazynowanych w komórkach tłuszczowych (głównie w tkance tłuszczowej brzusznej).

 

A przy tym jest taki pyszny! W większości uwielbiamy słodki smak. Smak dzieciństwa. Smak ciast pieczonych przez babcię. Smak waty cukrowej i karmelków. Wiele osób słodzi kawę i herbatę, co sprawia, że napoje te smakują… cukrem po prostu. Cukier dodawany jest do żywności, by „podkreślić walory smakowe”. Ale i po to, aby nas uzależnić od konkretnych wyrobów spożywczych. To właśnie dlatego w niektórych słoiczkach z obiadkami dla niemowląt znajdziemy w składzie cukier! Korporacja, która je produkuje – wychowuje sobie konsumenta. Na całe życie.

 

Ile cukru może zjeść dziecko?

 

Najlepiej – w ogóle! American Heart Fundation opracowała rekomendacje, które mówią o dobowej normie dla dzieci – maksymalnie 12 g (3 małe łyżeczki). Weźmy więc małego głodomorka, który na śniadanie zje podwójną porcję płatków Nestlé Corn Flakes z mlekiem. To już łyżeczka cukru, a więc jedna trzecia normy dobowej. A to było przecież śniadanie, do którego mama ani grama cukru nie dała! Dał producent. I tak, zaznaczył to na opakowaniu, ale ile z nas czyta etykiety? I to takich produktów, jak „niesłodzone” płatki kukurydziane? Zwykłe płatki kukurydziane, a nie te smakowe, czekoladowe, miodowe, cynamonowe. Zwykłe, najzwyklejsze!

 

Czy można znaleźć płatki bez cukru?

 

Można! Choć to kosztuje trochę czasu i zachodu. Ja przy półce z płatkami w markecie spędziłam długie minuty, zanim nie odnalazłam płatków najbardziej odpowiadających mi składem (powtarzam: najzwyklejszych płatków kukurydzianych, nie żadnych smakowych). I znalazłam. Płatki Corn Flakes Fit polskiej firmy Obst z Chełma. Skład: kaszka kukurydziana 99%, sól, ekstrakt słodowy z jęczmienia, regulator kwasowości: fosforany sodu. Tak, wolałabym bez tego ekstraktu, ale chyba w życiu nie można mieć wszystkiego. Moja córka je te płatki z przyjemnością.

 

 

Apeluję do wszystkich: czytajmy etykiety, wybierajmy mądrze. Od naszych wyborów zależy przyszłość naszych dzieci!

 

Karolina Osińska-Marcińczyk

 

4 komentarze do “Czy da się wyprodukować płatki bez cukru? Czyli o tym, jak dyskutowałam z Nestlé

  • 1 sierpnia 2017 o 11:05
    Permalink

    Sprawdziłam w domu i rzeczywiście, płatki z nestle mają cukier w składzie! Ngdy nie sprawdzałam, b płatki to przecież płatki, sama kukurydza, a tu szok

    Odpowiedz
  • 7 sierpnia 2017 o 17:26
    Permalink

    Nestle – pozdrawiam was środkowym palcem

    Odpowiedz
  • 16 czerwca 2019 o 15:07
    Permalink

    OTO Kulki nie posiadają dodatku cukru.
    Długo też szukałam takich płatków i wreszcie są. To niezmiernie istotne by w produktach unikać cukru i w pełni podzielam ten pogląd!!

    Odpowiedz

Skomentuj Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *