Jak ukisić buraki na barszcz wigilijny?

Wiecie, że najstarszy zachowany przepis na barszcz czerwony pochodzi z XVI wieku? Powinien on być przyrządzony na naturalnym kwasie buraczanym.

 

Przepis podaję za książką „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” Marii Lemnis i Henryka Vitry (Wydawnictwo Interpress, Warszawa 1989). Potrzebujemy ok. 1,5 kg buraków, które dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry. Układamy je w szklanym słoju i zalewamy letnią wodą. Na wierzch kładziemy kromkę razowego chleba. Słój obwiązujemy gazą (ja czystą ściereczką kuchenną) i stawiamy w ciepłym miejscu. I już!

 

Po czterech lub pięciu dniach usuwamy nagromadzoną na powierzchni pianę i do butelek zlewamy klarowny zakwas. Możemy go przechowywać nawet kilka miesięcy!

 

Karolina O-M

 

Jedna myśl na temat “Jak ukisić buraki na barszcz wigilijny?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *