Jak ukisić buraki na barszcz wigilijny?

Wiecie, że najstarszy zachowany przepis na barszcz czerwony pochodzi z XVI wieku? Powinien on być przyrządzony na naturalnym kwasie buraczanym.

 

Przepis podaję za książką „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” Marii Lemnis i Henryka Vitry (Wydawnictwo Interpress, Warszawa 1989). Potrzebujemy ok. 1,5 kg buraków, które dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry. Układamy je w szklanym słoju i zalewamy letnią wodą. Na wierzch kładziemy kromkę razowego chleba. Słój obwiązujemy gazą (ja czystą ściereczką kuchenną) i stawiamy w ciepłym miejscu. I już!

 

Po czterech lub pięciu dniach usuwamy nagromadzoną na powierzchni pianę i do butelek zlewamy klarowny zakwas. Możemy go przechowywać nawet kilka miesięcy!

 

Karolina O-M

 

Zaciekawiło Cię to? Proszę podaj dalej!

Jedna myśl na temat “Jak ukisić buraki na barszcz wigilijny?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *