Jak zrobić domowy twarożek?

Pyszny i kremowy serek możesz przygotować w domu. Wystarczy mleko (nie UHT!) i cytryna. No i trochę cierpliwości 🙂

 

Potrzebujemy:

* litr mleka pełnotłustego – pasteryzowanego lub prosto od krowy,

* sok z całej cytryny.

 

Do garnka wlewamy mleko i sok. Przykrywamy i odstawiamy na min. 24 godziny w temperaturze pokojowej. Mi mleko zsiadło się po jakiś 36 godzinach. Jeśli po 48 godzinach nie będzie efektu, to znaczy, że coś poszło nie tak – na przykład użyliśmy złego mleka (mleko z kartonu, UHT, nie zsiądzie się).

O jaki efekt chodzi? O taki, jak na zdjęciu. To zsiadłe mleko, dość gęste.

Takie mleko możemy zacząć podgrzewać. Nie dopuszczamy do zagotowania! Kilkakrotnie doprowadzamy do takiej temperatury, że zaczyna nas leciutko parzyć w palec (idealna to 50 st. C) i wyłączamy. Proces powtarzamy przez około godzinę, aż z mleka wydzieli się serwatka, czyli taka „żółtawa woda”.
Edit: jeśli mamy ciepło w mieszkaniu, serek wyjdzie i bez podgrzewania 🙂

Powstałą w ten sposób masę odstawiamy do ostygnięcia, a następnie przecedzamy przez gazę, pieluszkę lub zwykłą kuchenną ściereczkę (najlepiej wyłożyć nią durszlak lub sitko). Serwatkę warto zachować, bo możemy na niej np. upiec chleb.

Teraz odciskamy nadmiar cieczy i przykrywamy serek talerzykiem. Obciążamy go czymś i zostawiamy na noc. Rano możemy się delektować pysznym twarożkiem!

Smacznego!

Tekst i foto: KOM

PS. A do twarożka pyszny domowy chlebek – oto przepis, najłatwiejszy przepis na chleb drożdżowy na świecie!.

3 komentarze do “Jak zrobić domowy twarożek?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *