Kokosanki dla alergika (bez jajek, mąki, mleka)

Możesz je zrobić z drobnych wiórek kokosowych lub z pulpy, która została po zrobieniu domowego mleka kokosowego. To idealne ciasteczka dla małych dzieci.

Przepis zaczerpnęłam od BLW Mamy (KLIK) z tym, że ja go adaptowałam na Thermomix. Przepis podstawowy wygląda następująco – składniki:
* 1 szklanka pulpy po mleku kokosowym (osuszona) lub 1 szklanka drobnych wiórków,
* 1 łyżka siemienia lnianego,
* 5 łyżek bardzo ciepłej wody,
* 2 łyżki oleju kokosowego/masła klarowanego,
* 1 łyżka melasy daktylowej itp.

Wykonanie: siemię lniane zmiel w młynku do kawy, zalej ciepłą wodą i dodaj tłuszcz, który się rozpuści; odstaw na 5 minut; do dużej miski wsyp wiórki, melasę i papkę z siemienia i oleju, a następnie mieszaj łyżką aż wszystkie składniki połączą się i będą wyglądały podobnie do kruszonki; teraz już tylko formowanie ciasteczek – nabieraj w dłonie masę wielkości orzecha włoskiego i sklejaj, ściskaj w pięści; układaj na blaszce i piecz około 25 min. w temp. 140 st. C – do zrumienienia.

 

 

Przepis na TM5 (moja wariacja) – składniki:
* 1 szklanka osuszonej pulpy po mleku kokosowym,
* 1 łyżka zmielonego w TM siemienia lnianego,
* 75 g wody,
* 2 łyżki oleju kokosowego,
* 1 łyżka syropu z agawy.

Wykonanie: składniki włóż do naczynia miksującego i nastaw 2 min./60 st. C/ obrót 2, po czym daj całości odpocząć 5 minut i włącz 1 min./Interwał; jak w przepisie podstawowym: formuj ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piecz ok. 25 min. (ja piekłam w temperaturze 200 st. C, bo przy niższej kokosanki nie chciały się zrumienić, może to wina mojego piekarnika).

 

 

Smacznego!

 

A tu masz przepis na kokomleko. Tak wygląda pulpa po jego domowej produkcji:

 

 

Karolina O-M

Zaciekawiło Cię to? Proszę podaj dalej!

One thought on “Kokosanki dla alergika (bez jajek, mąki, mleka)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *