Pałeczki salmonelli na skorupkach jaj z marketu

Główny Inspektor Sanitarny wykrył obecność bakterii salmonella z grupy D na powierzchni skorupek jaj z popularnej sieci handlowej.

Chodzi o produkt – 10 świeżych jaj TESCO, Świeże jaja, Klasa A, 10 sztuk, Klasa wagowa: L-duże 73g>masa≥63 g, które najlepiej spożyć przed: 03.08.2019. Kod na skorupkach jaj – 3PL14371361.

Tesco Polska Sp. z o.o. wycofała już 30 lipca z obrotu ze sklepów oraz magazynów centralnych Tesco kwestionowaną partię jaj, a 2 sierpnia produkt został zutylizowany przez poszczególne sklepy. Jednak wciąż jaja z tej partii mogą znajdować się w lodówkach klientów.

Nie należy spożywać tych jaj, szczególnie na surowo. To może być niebezpieczne dla zdrowia! – Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami – przestrzega GIS.

Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w tej sprawie. O wyniku badania Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała Powiatowego Lekarza Weterynarii w Nysie nadzorującego zakład pakowania jaj.

KOM
Fot. Canva

Zaciekawiło Cię to? Proszę podaj dalej!
error

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *