Salmonella w gorczycy

Sprawdź szafkę z przyprawami i uważaj podczas zakupów. Główny Inspektor Sanitarny ujawnił Salmonellę Typhimurium w produkcie „Gorczyca biała cała” 30 g marki Prymat.

Salmonella Typhimurium wywołuje salmonellozę, czyli grupę chorób zakaźnych, których zakażenia mogą przebiegać pod różnymi postaciami klinicznymi o różnym stopniu ciężkości, najczęściej jako nieżyt żołądkowo-jelitowy. Głównym źródłem infekcji jest żywność skażona odchodami zakażonych zwierząt, przede wszystkim jaja i mięso drobiowe.

W laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej okazało się, że Salmonella Typhimurium obecna jest w 4 z 5 badanych próbkach produktu „Gorczyca biała cała”, 30 g, numer partii 1298133, data minimalnej trwałości 05.2022.  

Ta partia będzie wycofana z obrotu. Firma Prymat Sp. z o. o. poinformowała, że zidentyfikowała już wszystkich odbiorców kwestionowanej partii wyrobu gotowego i zwróciła się do nich z prośbą o wstrzymanie dystrybucji wskazanej partii produktu i zwracania jej do magazynu firmy. Prymat też zaprasza wszystkich klientów, którzy dokonali zakupu gorczycy ze wskazanym w komunikacie numerem partii i mają jakiejkolwiek pytania, do kontaktu telefonicznego pod numerem (32) 47 33-833 lub poprzez formularz kontaktowy na stronie www.prymat.pl. Firma zapewnia, że każde zgłoszenie zostanie rozpatrzone indywidualnie.

KOM
Fot. GIS

Jedna myśl na temat “Salmonella w gorczycy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *