Salmonella w gorczycy

Sprawdź szafkę z przyprawami i uważaj podczas zakupów. Główny Inspektor Sanitarny ujawnił Salmonellę Typhimurium w produkcie „Gorczyca biała cała” 30 g marki Prymat.

Salmonella Typhimurium wywołuje salmonellozę, czyli grupę chorób zakaźnych, których zakażenia mogą przebiegać pod różnymi postaciami klinicznymi o różnym stopniu ciężkości, najczęściej jako nieżyt żołądkowo-jelitowy. Głównym źródłem infekcji jest żywność skażona odchodami zakażonych zwierząt, przede wszystkim jaja i mięso drobiowe.

W laboratorium Państwowej Inspekcji Sanitarnej okazało się, że Salmonella Typhimurium obecna jest w 4 z 5 badanych próbkach produktu „Gorczyca biała cała”, 30 g, numer partii 1298133, data minimalnej trwałości 05.2022.  

Ta partia będzie wycofana z obrotu. Firma Prymat Sp. z o. o. poinformowała, że zidentyfikowała już wszystkich odbiorców kwestionowanej partii wyrobu gotowego i zwróciła się do nich z prośbą o wstrzymanie dystrybucji wskazanej partii produktu i zwracania jej do magazynu firmy. Prymat też zaprasza wszystkich klientów, którzy dokonali zakupu gorczycy ze wskazanym w komunikacie numerem partii i mają jakiejkolwiek pytania, do kontaktu telefonicznego pod numerem (32) 47 33-833 lub poprzez formularz kontaktowy na stronie www.prymat.pl. Firma zapewnia, że każde zgłoszenie zostanie rozpatrzone indywidualnie.

KOM
Fot. GIS

Zaciekawiło Cię to? Proszę podaj dalej!
error

Jedna myśl na temat “Salmonella w gorczycy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *