Smaczny i zdrowy koktajl szpinakowy

Coś megazdrowego i przy tym smacznego i szybkiego? Zielony koktajl! Ja i moje Dzieci uwielbiamy takie napoje, najczęściej robimy z jarmużu. Ale szpinak jest równie dobry!

 

Mam nadzieję, że nie należysz do tych, którzy krzywią się na dźwięk słowa „szpinak”. Uważam, że to taka miejska legenda o tym, jaki to szpinak jest niesmaczny. Jeśli też uważasz go za coś niedobrego – czym prędzej spróbuj, czy może nie zaczął Ci smakować. Smaki się zmieniają. A zdrowe warzywa po prostu opłaca się jeść.

 

Albo pić. Jak w tej wersji. Pychotka – popatrzcie tylko na moją Córeczkę.

 

 

Liście szpinaku zawierają witaminy C, B6, A, E, K i kwas foliowy, a także wiele minerałów: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Są świetne dla osób z nadciśnieniem, bowiem duża zawartość potasu obniża ciśnienie i współdziała z magnezem, co reguluje pracę serca. Szpinak jest bogaty w luteinę, która spowalnia procesy starzenia wzroku. Lekarze nawet twierdzą, że działa on korzystnie w profilaktyce przeciwnowotworowej. Tylko tak na maksa się nie zachwycacie szpinakiem i nie jedzcie go codziennie na śniadanie obiad i kolację – liście te ze względu na dość dużą zawartość kwasu szczawiowego powinny być spożywane w niewielkich ilościach (szczególnie, jeśli cierpisz na reumatyzm, dnę moczanową, zapalenie stawów czy kamicę nerkową lub nadkwaśność, a także – problemy z tarczycą). Szpinak jest też jednym z częstych alergenów, więc pierwszy raz u dzieci stosuj go ostrożnie.

 

 

Jak robię ten smaczny i zdrowy koktajl szpinakowy? W Thermomixie ustawiam obroty 10 na 1 minutę z: 100 g szpinaku baby, 1 bananem, 1 kiwi i 1 jabłkiem (jeśli nie masz tego urządzenia – użyj blendera). Następnie dolewam pół litra wody i znów 20 sek. Na obrót 10. I już! Smacznego!

 

Tekst i foto: KOM

 

Zaciekawiło Cię to? Proszę podaj dalej!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *