Wielkanoc – co na stół?

U mnie w domu śniadanie wielkanocne obowiązkowo (po podzieleniu się jajeczkiem) rozpoczyna się żurkiem w chlebku. Mówię Wam, pyszota! I do tego własnej roboty sos czosnkowy, który sprawia, że masz ochotę tak sobie maczać po kawałku gorącego spieczonego chlebka i jeść ten chlebek, i jeść… A na stole czeka jeszcze masa pyszności!

 

 

 

Miałam w swoim życiu okres, gdy byłam wegetarianką (przez 8 lat). Wówczas nie przepadałam za Wielkanocą, bo kojarzy się ona z mięsem i jajami. Jeszcze nie było miliona wege stron w polskim internecie, które podpowiedziałyby mi, co pysznego przygotować . Jadłam więc parówki sojowe, tofu i zatykałam nos czując te wszystkie mięsiwa (od zapachu których mnie odrzucało).

 

Tak się jednak stało, że powróciłam do jedzenia mięsa. Wielkanoc znów zaczęła mi się podobać. A obecnie lubię ją nawet bardzo… Za ten żurek w chlebku, za jajka z kawiorem, za mazurki (kajmakowy!), baby i czekoladową paschę…

 

 

 

W tym roku oprócz tradycyjnych dań przygotuję też na śniadanie wielkanocne potrawy i wypieki dla alergików: bez jaj kurzych, bez laktozy, bez glutenu i bez cukru. Porozmawiałam również z innymi gospodyniami, co też one szykują na święta.

 

Z reguły święta wielkanocne spędzamy z moimi rodzicami – mówi Monika Adamczyk. – Po mojej stronie jest zrobienie mazurka, ozdób wielkanocnych, zajęcie się koszyczkiem, przygotowanie chlebków do żuru. Wspólnie szykujemy stół do śniadania, na którym nie może zabraknąć chleba z żurkiem, białej kiełbasy, jajek, ćwikły, chrzanu- to chyba taka podstawa, która zawsze jest na stole. Później ta słodsza część, mianowicie kawa, mazurek, keks, makowiec oraz babka.

 

 

 

U mnie jaja to podstawa: w majonezie, faszerowane nadzieniami w kilku kolorach, aby wielkanocny stół był jak najbardziej wiosenny – mówi Mariola Kunicka. – Oprócz mięsiw przygotowuję też kilka kolorowych sałatek, bo moja szwagierka nie je mięsa.

 

Izabela Szwarc śniadanie wielkanocne szykuje dietetycznie, w Thermomixie (gdyby ktoś nie wiedział, to taki wielofunkcyjny sprzęt kuchenny). I wymienia: – Najlepsza ćwikła i sos chrzanowy, ekspresem pokrojona cebulka do białej kiełbasy (którą można na parze ugotować), farsz do jajek, pascha, babka, sernik, żur przepyszny…

 

O tym, co pojawi się na wielkanocnym stole, decyduje kilka czynników: jakie tradycje wynieśliśmy z domu rodzinnego, dla kogo przygotowujemy święta (alergicy? Małe dzieci?), jakim budżetem dysponujemy i ile czasu na przygotowania mamy. Właśnie czasu brakuje Magdalenie Ciszewskiej, która na pytanie, co szykuje, odpowiada: – Coś na szybko. Czasu brak. Rodzice oboje w szpitalu. Pewnie do świąt wyjdą, ale i tak całodobowa opieka. Jajka, biała kiełbasa, wędzonki (zawsze robiłam sama), żurek, roladki, jakieś mięsiwa pieczone, boczek ,karczek. Ważne, aby zdrowie było, a jeszcze pracuję. W święta również.

 

Wielkanoc w pracy spędzi również Justyna Zając, która przygotowuje catering na dwa chrzty. To nie zwalnia jej jednak z obowiązku przyszykowania śniadania wielkanocnego dla najbliższych. – W domu szykuję krem chrzanowy, babkę ziemniaczaną, żurek w chlebku, jajka w galarecie, jakieś mięsko pieczone – mówi.

 

A Ty co szykujesz na święta?

 

Tekst i foto: Karolina O-M

 

 

One thought on “Wielkanoc – co na stół?

  • 24 marca 2018 o 17:28
    Permalink

    Ja jadę do rodziców, ale obowiązkowo piekę kilka mazurków

    Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź Misia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *