OKIEM PSYCHODIETETYCZKI: Dlaczego Twoje dziecko nie powinno jeść słodyczy?
Sporo mówi się o tym, że cukier jest niezdrowy. A jednak. Ciocie-babcie wręczają maluchom przy każdej okazji czekoladki, lizaki, żelki, cukierki, czekoladowe jajka i wafelki. Na śniadanie dzieci zjadają słodzone płatki lub kanapkę ze słodką masą w kolorze czekolady (a tak naprawdę składającą się z niezdrowych tłuszczy i cukrów). A wszystko popijają „zdrowymi” soczkami…
Dieta współczesnego człowieka zawiera więcej cukru niż kiedykolwiek w historii! I nie chodzi tylko o to, co trzymamy w cukierniczce i wsypujemy do herbaty, kawy, czy kakao… Cukier jest niemal wszędzie – w napojach, produktach śniadaniowych, w jogurtach, wędlinach (!), gotowych sałatkach czy surówkach (!).
Cukier przy tym nie dostarcza żadnych witamin i składników odżywczych. Jedynie kalorie. Spożywanie cukru prowadzi do nadwagi i otyłości, a nadmierna masa ciała doprowadza do zwiększenia ryzyka m.in. cukrzycy typu 2, nadciśnienia, miażdżycy i otłuszczenia wątroby.
Mamy z reguły słyszały o tym, że to we wczesnym dzieciństwie kształtują się nawyki żywieniowe i upodobania do smaku słodkiego lub słonego. Tymczasem często… nagradzają dziecko słodyczami. I uczą je przy tym, że słodycze są lepszym jedzeniem niż inne produkty. W dorosłości poprzez takie działanie nasze dziecko może łagodzić stresy słodyczami.
To nie wszystko. Spożywanie przez młodych ludzi cukru w nadmiarze zwiększa ryzyko, że rozwiną się u nich: nadwaga, otyłość, cukrzyca, choroby serca, niektóre rodzaje nowotworów, a także problemy behawioralne i trudności w nauce. Dzieci mogą także cierpieć na próchnice zębów, nie budować odpowiednio mocnych kości i mieć osłabiony system immunologiczny.
Wysokie spożycie cukru może spowodować opóźnienie dojrzewania płciowego. Dzieci, których dieta zawiera dużo cukru, są również bardziej narażone na niepokój i depresję, grzybicę, zespół chronicznego zmęczenie, chroniczne zapalenia zatok i uszu, zespół jelita drażliwego i syndrom metaboliczny…
Warto więc tuczyć dzieci słodyczami? Nie warto!
Karolina Osińska-Marcińczyk
Fot. Canva
Na podstawie: dr Jacob Teitelbaum, dr Deborah Kennedy, Cukier dzieci nie krzepi, Muza SA, Warszawa 2013.
Pingback: Akademia Lepszego Rodzica: Czy masz kontrolę nad tym, co jedzą Twoje dzieci? – Mamkowo.pl – blogo-serwis dla rodziców