Jak ukisić buraki na barszcz wigilijny?
Wiecie, że najstarszy zachowany przepis na barszcz czerwony pochodzi z XVI wieku? Powinien on być przyrządzony na naturalnym kwasie buraczanym.
Przepis podaję za książką „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” Marii Lemnis i Henryka Vitry (Wydawnictwo Interpress, Warszawa 1989). Potrzebujemy ok. 1,5 kg buraków, które dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry. Układamy je w szklanym słoju i zalewamy letnią wodą. Na wierzch kładziemy kromkę razowego chleba. Słój obwiązujemy gazą (ja czystą ściereczką kuchenną) i stawiamy w ciepłym miejscu. I już!
Po czterech lub pięciu dniach usuwamy nagromadzoną na powierzchni pianę i do butelek zlewamy klarowny zakwas. Możemy go przechowywać nawet kilka miesięcy!
Karolina O-M
’
Pingback: Jak szybko ugotować barszcz? [zdjęcia] | Opowiadalnik - Poradnik dla każdego