Polacy mięsożercy
Według badania Kantar, Polacy jedzą mięso średnio do sześciu razy w tygodniu. Najczęściej wybierają drób i wieprzowinę, ale ważne miejsca na liście zakupowej zajmują też ryby i owoce morza. Wołowina plasuje się wysoko w kategorii mięs jadanych od czasu do czasu, natomiast dziczyzna i jagnięcina są rzadko wybierane przez konsumentów. Prawie czterech na dziesięciu badanych sięga po mięso zazwyczaj 2-3 razy w tygodniu, a co trzecia osoba robi to nawet 4-6 razy w tym czasie.
Wartości odżywcze mięsa są często przedmiotem dyskusji i kontrowersji. Niektórzy twierdzą, że mięso jest niezbędne dla zdrowia i dostarcza białka, żelaza i witamin. Inni uważają, że mięso jest szkodliwe dla organizmu i środowiska i promują dietę wegetariańską lub wegańską. Kto ma rację? Czy istnieje złoty środek?
Mięso jest źródłem wysokiej jakości białka zwierzęcego, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Białko jest ważne dla budowy i regeneracji mięśni, kości, skóry i włosów. Mięso zawiera również żelazo hemowe, które lepiej się wchłania niż żelazo roślinne i zapobiega anemii. Ponadto mięso dostarcza witamin z grupy B, zwłaszcza B12, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i krwiotwórczego.
Jednak nadmierne spożywanie mięsa może mieć również negatywne skutki dla zdrowia. Mięso czerwone i przetworzone jest bogate w tłuszcz nasycony i cholesterol, które mogą podnosić poziom LDL (złego) cholesterolu we krwi i zwiększać ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Mięso może również zawierać hormony, antybiotyki i metale ciężkie, które mogą zakłócać równowagę hormonalną i obciążać wątrobę i nerki. Ponadto spożywanie dużych ilości mięsa wiąże się ze zwiększonym ryzykiem niektórych rodzajów raka, takich jak rak jelita grubego.
Mięso ma również wpływ na środowisko naturalne. Hodowla zwierząt przeznaczonych na mięso wymaga dużych ilości ziemi, wody i paszy roślinnej. Zwierzęta te emitują również metan – silny gaz cieplarniany – który przyczynia się do globalnego ocieplenia. Ponadto hodowla zwierząt często wiąże się z cierpieniem zwierząt poddawanych stresowi, przemocy i zabijaniu.
Zatem czy należy całkowicie zrezygnować z jedzenia mięsa? Niekoniecznie. Można zmniejszyć spożycie mięsa do kilku razy w tygodniu lub wybierać chude gatunki mięsa lub ryby. Można również urozmaicać dietę innymi źródłami białka roślinnego, takimi jak fasola, soczewica czy orzechy. Ważne jest też dbanie o jakość mięsa – kupowanie od zaufanych producentów lub lokalnych rolników ekologicznych.
Mięso może być częścią zdrowej diety – pod warunkiem że spożywa się je z umiarem i rozsądkiem.