Świąteczne ciasta
Jak upiec pyszne ciasta? O to pytamy doświadczonych gospodyń.
Ciasto z makiem na biszkopcie z galaretką
Przepis na pyszne mięciutkie ciasto podaje gospodyni z Burkatowa, Maria Kowalska. Składniki na ciasto makowe: 8 białek, 20 dkg cukru pudru, 10 dkg suchego maku, 10 dkg mąki tortowej i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Przygotowanie: białka ubić na sztywno z cukrem, wsypać mąkę z proszkiem i powoli wsypać mak, dokładnie wymieszać; piec około 20 min. w lekko gorącym piekarniku. Składniki na biszkopt: 2 całe jajka, 8 żółtek, 8 łyżek cukru pudru, 8 łyżek mąki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Przygotowanie: jajka i żółtka ucierać z cukrem, dodać mąkę z proszkiem i wylać na blachę wyłożoną pergaminem, piec około pół godziny. Biszkopt przekraja się na pół. Krem: pół litra śmietany z lodówki, dwie galaretki rozpuścić w ½ litra wody, do ściętej galaretki wlać śmietanę i ubijać mikserem. – Masę dajemy na pół i pół na ciasto biszkoptowe, przykrywamy ciastem makowym, znów masa i na wierzch ciasto biszkoptowe – tłumaczy Maria Kowalska. Na koniec polewa: pół kostki margaryny roztopić w garnuszku, a 6 łyżeczek cukru pudru, 6 łyżeczek kakao i 1 jajko zmiksować; gdy margaryna przestygnie, to wlać ją ciurkiem do masy i wymieszać, polać ciasto. Można ozdobić np. wiórkami kokosowymi.
Piegusek
Gospodyni z Bystrzycy Górnej. Krystyna Slatan, zdradza przepis na pieguska. Składniki: 1 ½ kostki margaryny, 1 szklanka cukru, 1 szklanka maku, 8 jajek, 1 ½ szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, olejek migdałowy. Przygotowanie: żółtka ukręcić z margaryną i cukrem, białka ubić osobno na pianę. Do masy żółtkowej dodać mąkę, mak i proszek do pieczenia, a na koniec pianę z białek i olejek migdałowy. – Piec około 50 minut w 180 stopniach – mówi Krystyna Slatan.
Tort świąteczny z masą kawową
Przepis podaje gospodyni z Bystrzycy Górnej, Eufemia Stankiewicz. Składniki na biszkopt: 8 jajek, 25 dkg cukru, 25 dkg mąki. Przygotowanie: białka ubijamy na sztywną pianę, a żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy do nich mąkę i na koniec pianę z białek. – Piekę do zezłocenia 30-35 minut – mówi pani Eufemia. Do nasączania: 1 ½ szklanki herbaty, 2 łyżki cukru, sok z 1 cytryny. Składniki na masę: 50 dkg masła (może być po części z margaryną), 4 jajka, 20 dkg cukru, 3 dkg kawy mielonej, 1/3 szklanki wody. Przygotowanie: całe jajka ubija się w naczyniu na parze, gdy wyjdzie krem, trzeba to ostudzić. W międzyczasie tłuszcz ucieramy z cukrem i dodajemy przestudzoną masę jajeczną. Kawę zalewamy gorącą wodą, zaparzamy i wlewamy bez fusów do masy, mieszamy.
Gdy poncz przestygnie, nasącza się nim biszkopt pokrojony na placki. – Można te placki posmarować dżemem – dodaje Eufemia Stankiewicz. Na koniec przekładamy masą i gotowe!
Staropolski tort migdałowo-orzechowy mojej mamy
Świąt sobie praktycznie nie wyobrażam bez tortu bez mąki, a na dodatek nieprzekładanego żadną masą… Tak, tak! To świąteczny przepis rodem ze staropolskiej kuchni. Składniki: 10 jaj, pół kilo cukru pudru, łyżka kakao, odrobina mleka, 25 dkg zmielonych orzechów włoskich, 2 utłuczone na proszek laski wanilii (ostatecznie 2 opakowania cukru wanilinowego), sok wyciśnięty z ½ cytryny, 3 łyżki utłuczonych biszkoptów, 25 dkg zmielonych migdałów (bez łupek). Przygotowanie: najpierw masa orzechowa – żółtka ucieramy z 25 dkg cukru pudru, dodając kakao rozprowadzone w odrobinie mleka. Następnie dodajemy orzechy i 1 laskę wanilii, masę nakładamy równo do dużej tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką ziemniaczaną. Od razu przygotowujemy masę migdałową: białka ubijamy na bardzo sztywną pianę i dodajemy stopniowo 25 dkg przesianego cukru pudru. Do piany dodajemy sok z cytryny, laskę wanilii, utłuczone i przesiane przez sito biszkopty, a na koniec migdały. Delikatnie mieszamy i nakładamy na masę orzechową, kopiasto po środku tortownicy, gdyż ciasto nieco „siada”. Pieczemy 50-55 minut w średnio gorącym piekarniku. Ozdabiamy lukrem, polewą, lub jeszcze świąteczniej – masą marcepanową. Smacznego!
Karolina Osińska-Marcińczyk