Koktajl z… kalafiora
Kalafior to warzywo niezwykle zdrowe i dość smaczne, ale najczęściej jedzone po ugotowaniu. A na surowo też jest pyszny!
Składniki na koktajl kalafiorowy:
* różyczki z 1/2 niewielkiego kalafiora,
* 1 banan,
* 1 pomarańcza,
* 0,5 l wody.
Wykonanie:
Różyczki kalafiora blendujemy z bananem i pomarańczą przez 30-60 sekund. Dolewamy wody i miksujemy jeszcze jakieś 15-20 sekund. I już!
Wychodzi nam ciekawy napój, lekko ostry (mnie surowy kalafior trochę przypomina w smaku kalarepę). I bardzo zdrowy. Kalafior to warzywo, które zawiera substancje antyrakowe, a także niszczące komórki odpowiedzialne za proces starzenia się. Ma w sobie też wiele minerałów, jak: wapń, fosfor, cynk, magnez, żelazo, potas i mangan oraz witaminy: B1, B2, B5, B6, B9 (kwas foliowy), C i K1. Wszystkie te składniki tracone są przy obróbce termicznej, dlatego kalafior najlepiej jeść (pić) na surowo.
Tekst i foto: Karolina Marcińczyk