Ciasto Raffaello bez pieczenia (przepis z TM i bez TM)

Pyszne, kokosowe, z nutą migdałów… Zapraszam po przepis na ciasto Raffaello bez pieczenia z wykorzystaniem Thermomixa lub bez niego.

Składniki:
* przepis bez TM: 2 budynie śmietankowe (z cukrem), 1 l mleka,
* przepis na TM: 1 l mleka, 80 g cukru, 120 g mąki ziemniaczanej, 2 jajka,
* 300 g miękkiego masła,
* 200 g wiórków kokosowych,
* 50 g płatków migdałowych,
* 400 g herbatników Petit Beurre.

Wykonanie:
Ugotuj budyń (bez TM: zgodnie z przepisem na opakowaniu, z TM: przepisem automatycznym na duży budyń gęsty). Odstaw do ostygnięcia.
Do naczynia włóż miękkie masło i miksuj 3 minuty (dla użytkowników TM: 1,5 min., obrót 3). Następnie dalej miksując dodajemy po łyżce budyniu.
Do tak ubitego kremu dodajemy 200 g wiórków kokosowych i mieszamy łyżką lub kopystką.
Prostokątną formę (25 cm x 36 cm) wykładamy papierem do pieczenia i układamy herbatniki. Na nie wylewamy część masy i tak na przemian. Ostatnią warstwą powinien być krem budyniowy (to może być cieniutka warstwa). Posypujemy płatkami migdałowymi i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego!

***

Zobacz też: Ciasto Snickers (przepis z TM i bez TM)

One thought on “Ciasto Raffaello bez pieczenia (przepis z TM i bez TM)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *