Jak się pozbyć muszek owocówek?
Te małe denerwujące owady, które często pojawiają się w kuchniach, można pokonać domowymi sposobami.
Muszki owocówki to maleńkie (ok. 3 mm długości), żółtawe owady o czerwonych oczach. Są powszechne wszędzie tam, gdzie jedzenie może gnić i fermentować a więc przede wszystkim w kuchniach i spiżarniach
Muszki owocowe składają jaja w pobliżu powierzchni fermentującej żywności lub innych wilgotnych materiałów organicznych. Jednorazowo muszka może złożyć nawet 500 jaj, a młode owocówki wykluwają się w ciągu 24 godzin. Cykl życiowy muszki owocówki trwa ok. od tygodnia do dwóch tygodni.
Jak uniknąć pojawienia się chmary muszek w domu?
* owoce i warzywa przechowuj w lodówce,
* wyrzucaj przejrzałe owoce i warzywa,
* myj owoce i warzywa, gdy przyniesiesz je ze sklepu,
* wycieraj szybko rozlane słodkie napoje, alkohol, sok puszczony przez owoce,
* często wyrzucaj śmieci.
Mam dla Was dwa sposoby na muszki:
1. włóż do pojemnika pokrojone owoce lub skórki owocowe; dla lepszego efektu możesz nalać trochę octu jabłkowego; teraz naciągnij na wierzch naczynia folię spożywczą tak, żeby szczelnie zabezpieczała naczynie i przymocuj ją gumką, aby folia pozostawała naprężona; przekłuj ją teraz w kilku miejscach wykałaczką – zapach zwabi muszki, przez otwory wejdą do środka, ale już nie będą umiały wyjść z naczynia;
2. wlej do szerokiego pojemnika (ja wykorzystałam pokrywki od słoików) ocet jabłkowy i płyn do mycia naczyń, zamieszaj i pozostaw na wierzchu; ocet zwabi owady do naczynia, a płyn do mycia naczyń zmniejszy napięcie powierzchniowe octu, dzięki czemu muszki utopią się.
Powodzenia!