Półkolonie dla małych masterchefów w Świdnicy

Tolkien napisał: „Wszyscy hobbici umieją oczywiście gotować, bo tę sztukę wpajają im rodzice jeszcze przed abecadłem – do abecadła zresztą nie każdy dochodzi”. Chcesz nauczyć swoje dziecko gotowania, a nie masz na to czasu czy umiejętności? Zabierz malucha do Gosi.

Maluchy te mniejsze, ale już podrośnięte (6-8 lat), mogą wziąć udział w mini półkoloniach pod hasłem, „Kulinarny sierpień” w terminach 29 lipca – 2 sierpnia oraz 5 – 9 sierpnia. Te starsze (9-11 lat) za to w terminie 12 – 16 sierpnia.

Półkolonie poprowadzi Gosia Czerwińska, z którą miałam przyjemność prowadzić kiedyś  w Świdnicy „Dietetyczne rewolucje”. Gosia to pasjonatka zdrowego jedzenia i kucharzenia. Najczęściej gotuje zupy, ale nie tylko zupy zaprezentuje naszych dzieciaczkom.

– Jestem mamą czwórki dzieci, od 25 lat zajmuję się pracą z dziećmi, szczególnie w obszarach sztuki kulinarnej – mówi o sobie. – Nie masz co zrobić ze swoim dzieciaczkiem w czasie sierpniowych wakacji? Chcesz, aby nie zabijało nudy przed telewizorem? A może po prostu pragniesz odpocząć przez chwilę i się zrelaksować samą ze sobą? – zapowiada warsztaty Gosia seria pytań, na które tylko Ty znasz odpowiedź.

Do swojej kuchni Gosia zaprosi dzieci w wieku 6 do 11 lat. Będzie to kulinarna podróż dookoła świata.

Twoje dziecko podczas tych półkolonii pozna:
* techniki kulinarne, zasady posługiwania się nożem i akcesoriami kuchennymi
* nowe smaki, tekstury i ich połączenie – a nóż widelec do nowych smaków przekona się nawet największy niejadek.

Każdy z małych kucharzy będzie miał swoje stanowisko pracy, fartuszek, swoją deskę i nóż.

A co jeszcze? Oprócz zajęć kulinarnych dzieci poznają zwyczaje kulinarne mieszkańców poszczególnych krajów, przygotują tematyczne zadania plastyczne, zrelaksują się w rytmie muzyki danego kraju.

Warsztaty odbywają się od poniedziałku do piątku w godzinach 10.00-15.00.

Program:
PONIEDZIAŁEK – HISZPANIA
• Tortilla z i serem + salsa pomidorowa
• Krem z ricotty z jabłkami
WTOREK  – WŁOCHY
• Tagliatelle z sosem bolońskim
• Granita owocowa
ŚRODA – USA
• Nugetsy w płatkach kukurydzianych
• Pankake z syropem klonowym
CZWARTEK – POLSKA
• Pomidorówka z kluseczkami
• Drożdżówki z owocami i lukrem
PIĄTEK – GRECJA
• Souvlaki – greckie szaszłyki podawane w pitach z sosem z jogurtu greckiego
• Grecki deser z miodem tymiankowym i migdałami

Koszt mini półkolonii kulinarnej to 500 zł/dziecko za 5 dni 5-godzinnych warsztatów (przy zapisie 2 dzieci zniżka – 450 zł).

Zainteresowany? Pisz na Messenger: Gosia Czerwińska NaturaiJa lub na numer tel. 570 570 326.

Śledź też wydarzenie –  TUTAJ.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *