Amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady

To mało dietetyczny przepis, ale za to pyszny. W przeciwieństwie do kupnych ciastek – te nie zawierają tłuszczy utwardzanych czy wynalazków typu syrop glukozowo-fruktozowy. Od czasu do czasu możemy sobie pozwolić na taką słodkość.

 

Na ciasteczka potrzebujemy:
*
100 g zimnego masła,
* 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (możemy zrobić na białej mące, ale ta wersja jest zdrowsza),
* ½ szklanki otrębów owsianych,
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* szczypta soli,
* 1/2 szklanki cukru,
* 1 jajko,
* tabliczka mlecznej lub ciemnej czekolady.

Jak przyrządzić ciasteczka? Bardzo łatwo! Wszystkie składniki poza czekoladą umieszczamy w misce.

Zarabiamy ciasto widelcem, a następnie szybko ugniatamy ręką, aż uzyskamy zbitą masę (nie wolno tego robić zbyt długo, aby masło się nie rozpuściło pod wpływem ciepła dłoni).

 

Formujemy kulki i kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki spłaszczamy dłonią.

 

Czekoladę kroimy na niewielkie kawałki.

 

W każde ciastko wciskamy kilka kawałków czekolady.

 

Pieczemy około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni – do lekkiego zarumienienia. Upieczone ciasteczka przestudzamy na blaszce.

Smacznego!

PS. Jeśli coś zostanie, to ciacha przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

KOM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *