Amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady
To mało dietetyczny przepis, ale za to pyszny. W przeciwieństwie do kupnych ciastek – te nie zawierają tłuszczy utwardzanych czy wynalazków typu syrop glukozowo-fruktozowy. Od czasu do czasu możemy sobie pozwolić na taką słodkość.
Na ciasteczka potrzebujemy:
* 100 g zimnego masła,
* 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (możemy zrobić na białej mące, ale ta wersja jest zdrowsza),
* ½ szklanki otrębów owsianych,
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* szczypta soli,
* 1/2 szklanki cukru,
* 1 jajko,
* tabliczka mlecznej lub ciemnej czekolady.
Jak przyrządzić ciasteczka? Bardzo łatwo! Wszystkie składniki poza czekoladą umieszczamy w misce.
Zarabiamy ciasto widelcem, a następnie szybko ugniatamy ręką, aż uzyskamy zbitą masę (nie wolno tego robić zbyt długo, aby masło się nie rozpuściło pod wpływem ciepła dłoni).
Formujemy kulki i kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki spłaszczamy dłonią.
Czekoladę kroimy na niewielkie kawałki.
W każde ciastko wciskamy kilka kawałków czekolady.
Pieczemy około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni – do lekkiego zarumienienia. Upieczone ciasteczka przestudzamy na blaszce.
Smacznego!
PS. Jeśli coś zostanie, to ciacha przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
KOM