Cynamonki (palmiery) z ciasta francuskiego – najprostsze ciasteczka
Kilka składników, wałek, kawałek blatu i piekarnik. W 25 minut będziemy mieli pyszne ciasteczka.
Przygotowanie: 5 minut. Pieczenie: 20 minut. Nawet jeśli goście właśnie się zapowiedzieli i oznajmili, że za „pół godzinki” będą, zdążysz!
Składniki:
* opakowanie ciasta francuskiego,
* 4 łyżki kakao słodkiego lub 2 łyżki cukru i 2 łyżki kakao prawdziwego gorzkiego,
* 2 łyżki cynamonu.
Wykonanie:
Blat wysypujemy połową suchych składników (powierzchnia nieco większa niż rozłożonego ciasta).
Rozkładamy ciasto i wysypujemy je resztą suchych składników.
Rozwałkowujemy nieco ciasto, aby suche składniki przyczepiły się do niego.
Zwijamy ciast z jednej strony do połowy…
…i z drugiej strony do połowy.
Tniemy na kawałki i szerokości 1-1,5 cm.
Pieczemy 20 min. w 180 st. C.
Smacznego!