Jak zrobić domowy twarożek?
Pyszny i kremowy serek możesz przygotować w domu. Wystarczy mleko (nie UHT!) i cytryna. No i trochę cierpliwości 🙂
Potrzebujemy:
* litr mleka pełnotłustego – pasteryzowanego lub prosto od krowy,
* sok z całej cytryny.
Do garnka wlewamy mleko i sok. Przykrywamy i odstawiamy na min. 24 godziny w temperaturze pokojowej. Mi mleko zsiadło się po jakiś 36 godzinach. Jeśli po 48 godzinach nie będzie efektu, to znaczy, że coś poszło nie tak – na przykład użyliśmy złego mleka (mleko z kartonu, UHT, nie zsiądzie się).
O jaki efekt chodzi? O taki, jak na zdjęciu. To zsiadłe mleko, dość gęste.
Takie mleko możemy zacząć podgrzewać. Nie dopuszczamy do zagotowania! Kilkakrotnie doprowadzamy do takiej temperatury, że zaczyna nas leciutko parzyć w palec (idealna to 50 st. C) i wyłączamy. Proces powtarzamy przez około godzinę, aż z mleka wydzieli się serwatka, czyli taka „żółtawa woda”.
Edit: jeśli mamy ciepło w mieszkaniu, serek wyjdzie i bez podgrzewania 🙂
Powstałą w ten sposób masę odstawiamy do ostygnięcia, a następnie przecedzamy przez gazę, pieluszkę lub zwykłą kuchenną ściereczkę (najlepiej wyłożyć nią durszlak lub sitko). Serwatkę warto zachować, bo możemy na niej np. upiec chleb.
Teraz odciskamy nadmiar cieczy i przykrywamy serek talerzykiem. Obciążamy go czymś i zostawiamy na noc. Rano możemy się delektować pysznym twarożkiem!
Smacznego!
Tekst i foto: KOM
PS. A do twarożka pyszny domowy chlebek – oto przepis, najłatwiejszy przepis na chleb drożdżowy na świecie!.
Pingback: Pamiętnik odchudzania 2016: Tydzień 7 – Mamkowo.pl – blogo-serwis dla rodziców
Pingback: 6 inspiracji śniadaniowych – Mamkowo.pl – blogo-serwis dla rodziców
Zrobiłam i muszę napisać, że smakuje znakomicie