Pierogi z ciasta francuskiego
Został Ci farsz na ruskie i nie wiesz, co z nim zrobić? A może po prostu masz ochotę na domowe pierogi, a nienawidzisz lepienia? Możesz zrobić smaczne pierożki z ciasta francuskiego!
Ja miałam akurat farsz do pierogów ruskich, ale tak naprawdę możesz użyć dowolnego farszu – na słodko lub wykwintnie. Z dużej paczki ciasta francuskiego (300 g) wyszło mi 15 pierogów.
Krok pierwszy to pokrojenie ciasta na kwadraty – placek o wadze 300 g ładnie dzieli się na 15 sztuk.
Krok drugi to nałożenie farszu na środek każdego kawałka.
Teraz składamy placek po przekątnej na pół i brzegi dociskamy widelczykiem.
Takie pierożki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około 20 minut.
Smacznego!
KOM
Świetny sposób na szybkie pierogi 🙂
I całkiem smaczny 😉
Ja jestem w tej drugiej grupie – pierogi, ale nie lubię lepienia! Chętnie skorzystam 🙂
Też nie lubiłam, ale ostatnio się wkręciłam. To wbrew pozorom nie takie czasochłonne (piszę o klasycznym lepieniu).
Prosto, smacznie, czyli idealnie! ;3
Pozdrawiam i zapraszam do siebie! https://dondamiao.blogspot.com/
Zachęcam do wypróbowania przepisu