Ser z Lidla z groźnymi bakteriami!

,,Ser Koryciński Swojski – Ser dojrzewający z surowego, pełnego mleka krowiego” z różnymi dodatkami, wyprodukowany przez firmę Zarzeccy Sp. z o.o. może zawierać patogeny chorobotwórcze. Sprawdź, czy masz go w lodówce, a jeśli tak – kiedy był on wyprodukowany. To ważne!

Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła obecność Listeria monocytogenes w 2 z 5 pobranych próbek, gronkowców koagulazo-dodatnich w 5 z 5 próbek oraz enterotoksyn gronkowcowych w 1 z 5 próbek produktu. Chodzi o partię numer: 30.06.2020, z terminem przydatności do spożycia 30.07.2020 r.

Sery te są sprzedawane w Lidlu.

Producent postanowił wycofać z obrotu szerszy asortyment produktów: wszystkie wyprodukowane przed dniem 30.06.2020 i wszystkie z przedziału 13-21.07.2020 (data produkcji jest jednocześnie numerem partii).

Jak informuje Główny Inspektor Sanitarny, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Sokółce przeprowadził kontrolę w zakładzie wraz z pobieraniem próbek  wymazów środowiskowych. Właściciel zakładu przeprowadził dezynfekcję pomieszczeń zakładowych.

GIS zaznacza, że w przypadku wystąpienia objawów choroby typowych dla zatrucia pokarmowego, listeriozy po spożyciu produktów objętych komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem. Objawy listeriozy to:
* u kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych,
* u osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia,
* u osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.

Choroba ta szczególnie groźna jest dla ciężarnych – na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *