3/999 Jak robić zdrowe zakupy?
999 Porad Pani Domu na XXI wiek
Trzymaj się poniższych wskazówek!
1. Jeśli to tylko możliwe, kupuj produkty oznaczone
certyfikatami dokumentującymi uprawę/hodowlę ekologiczną; korzystaj ze
sprawdzonych dostawców.
2. Nie kupuj gotowych mieszanek przypraw, gdyż często mają one w składzie
chemiczne wzmacniacze.
3. Nie wybieraj produktów, które w swoim składzie mają nadmierną ilość dodatków
do żywności (konserwantów, nienaturalnych barwników czy wzmacniaczy smaku).
4. Nie wybiera „najładniejszych” warzyw i owoców – robaczywe czy asymetryczne
owoce mają znacznie mniejszą zawartość pestycydów niż apetycznie wyglądające
zielone jabłka.
5. Kupuj warzywa i owoce sezonowe; w okresie zimy korzystaj z kiszonek lub
mrożonek (pakowane są w pełni sezonu, gdy są najtańsze).
6. Jak najczęściej korzystaj z polskich produktów – czyli takich, które nie
były dodatkowo „zabezpieczane” na czas transportu do Polski.
7. Pamiętaj, że niebezpieczne są grzyby i pleśnie – oglądaj każdą sztukę, nie
kupuj orzechów czy nasion leżących długo poza szczelnym zamknięciem, ponieważ
mogły się w nich rozwinąć szkodliwe grzyby.
Źródło: „Dieta w chorobach autoimmunologicznych. Co jeść, by czuć się lepiej?” pod redakcją naukową Mirosławy Gałęckiej.
Więcej o książce: Co jeść, by czuć się lepiej
Karolina Osińska-Marcińczyk