2/999 Jak upiec chleb?
999 Porad Pani Domu na XXI wiek
Bez wyrabiania, bez długaśnego czekania. To najłatwiejszy przepis na chleb.
Składniki:
3 kubki mąki pszennej chlebowej,
1,5 kubka ciepłej wody,
łyżka soli,
25 g drożdży,
łyżeczka cukru.
Mąkę z solą mieszamy w dużej misce. W kubku przygotowujemy
zaczyn: łyżkę mąki i łyżeczkę cukru zalewamy ciepłą wodą (do połowy kubka),
wkruszamy drożdże i mieszamy. Odstawiamy na chwilę, aż drożdże zaczną pracować.
Wlewamy do mąki i mieszamy łyżką lub mikserem do połączenia składników.
Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, najlepiej na caĸłą noc, pod ściereczką. Rano
wyciągamy ciasto na obsypaną mąką ściereczkę i „odgazowujemy”, czyli składamy
kilkakrotnie ciasto na pół. Wkładamy do żaroodpornego naczynia lub – lepiej –
do silikonowej formy na keks lub chleb. Pieczemy pół godziny w mocno nagrzanym
piekarniku.
Tadam!
Karolina Osińska-Marcińczyk