2/999 Jak upiec chleb?

999 Porad Pani Domu na XXI wiek


Bez wyrabiania, bez długaśnego czekania. To najłatwiejszy przepis na chleb.

Składniki:
3 kubki mąki pszennej chlebowej,
1,5 kubka ciepłej wody,
łyżka soli,
25 g drożdży,
łyżeczka cukru.

Mąkę z solą mieszamy w dużej misce. W kubku przygotowujemy zaczyn: łyżkę mąki i łyżeczkę cukru zalewamy ciepłą wodą (do połowy kubka), wkruszamy drożdże i mieszamy. Odstawiamy na chwilę, aż drożdże zaczną pracować. Wlewamy do mąki i mieszamy łyżką lub mikserem do połączenia składników.
Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, najlepiej na caĸłą noc, pod ściereczką. Rano wyciągamy ciasto na obsypaną mąką ściereczkę i „odgazowujemy”, czyli składamy kilkakrotnie ciasto na pół. Wkładamy do żaroodpornego naczynia lub – lepiej – do silikonowej formy na keks lub chleb. Pieczemy pół godziny w mocno nagrzanym piekarniku.

Tadam!

Karolina Osińska-Marcińczyk

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *