Bezglutenowa, a jednak z glutenem
Ważna informacja dla osób z celiakią i alergią na gluten – mąka owsiana firmy Denver Food wcale bezglutenowa nie jest, przynajmniej w zakwestionowanych przez Państwową Inspekcję Sanitarną próbkach.
Chodzi o opakowania o masie 400 g i 800 g (numery partii są
poprzedzone literami „E” lub „AL”), data minimalnej trwałości – 27/02/2020:
* w opakowaniach 400 g – partie o numerach: 300519; 040619; 140619; 250619,
* w opakowaniach 800g – partie o numerach: 300519; 040619; 070619; 100619; 110619;
250619.
– W próbkach produktu zbadanych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność glutenu na poziomie 32,14 ± 4,95 mg/kg. Zgodnie z Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) nr 828/2014 „sformułowanie „bezglutenowy” można stosować wyłącznie, jeśli dana żywność w postaci sprzedawanej konsumentowi końcowemu zawiera nie więcej niż 20 mg/kg glutenu”. Spożycie produktu przez osoby uczulone na gluten może wywołać reakcję alergenną – czytamy na stronie Głównej Inspekcji Sanitarnej.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Wejherowie nakazał firmie Denver Food Sp. z o.o. Sp. k. wstrzymanie wprowadzania do obrotu mąki owsianej bezglutenowej. Ustalono, że ta mąka owsiana została utworzona z mąki z płatków owsianych dostarczonej do Denver Food Sp. z o.o. Sp. k. w ilości 400 kg. Prezes zarządu firmy Denver Food zobowiązał się do wycofania z obrotu wszystkich partii mąki owsianej bezglutenowej wyprodukowanych z tej dostawy.
KOM
Fot. GIS