Pałeczki salmonelli na skorupkach jaj z marketu

Główny Inspektor Sanitarny wykrył obecność bakterii salmonella z grupy D na powierzchni skorupek jaj z popularnej sieci handlowej.

Chodzi o produkt – 10 świeżych jaj TESCO, Świeże jaja, Klasa A, 10 sztuk, Klasa wagowa: L-duże 73g>masa≥63 g, które najlepiej spożyć przed: 03.08.2019. Kod na skorupkach jaj – 3PL14371361.

Tesco Polska Sp. z o.o. wycofała już 30 lipca z obrotu ze sklepów oraz magazynów centralnych Tesco kwestionowaną partię jaj, a 2 sierpnia produkt został zutylizowany przez poszczególne sklepy. Jednak wciąż jaja z tej partii mogą znajdować się w lodówkach klientów.

Nie należy spożywać tych jaj, szczególnie na surowo. To może być niebezpieczne dla zdrowia! – Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami – przestrzega GIS.

Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w tej sprawie. O wyniku badania Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała Powiatowego Lekarza Weterynarii w Nysie nadzorującego zakład pakowania jaj.

KOM
Fot. Canva

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *