Pieprz mielony z salmonellą
Spożycie takiej przyprawy może nas przyprawić o poważne zatrucie pokarmowe. Lepiej więc zajrzyjmy do kuchni i sprawdźmy, jaki pieprz w niej mamy i czy nie jest to ten, w którym w ramach kontroli urzędowej stwierdzono obecność bakterii salmonella.
Główny Inspektor Sanitarny poinformował właśnie o wycofaniu niektórych partii pieprzu czarnego mielonego ze względu na wykrycie bakterii salmonella.
– Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego – ostrzega GIS.
Wycofane zostały partie pieprzu czarnego mielonego wyprodukowanego przez Agnex Krzysztof Wierzbicki z Białegostoku:
* pieprz czarny mielony, 150 g, numer partii 1309/6, data minimalnej trwałości 03.2021
* pieprz czarny mielony, 400 g, numer partii 2509/6, data minimalnej trwałości 03.2021
* pieprz czarny mielony, 1 kg, numer partii 2509/6, data minimalnej trwałości 03.2021
* pieprz czarny mielony, 1 kg, numer partii 2409/6, data minimalnej trwałości 03.2021
Na stronie internetowej producenta czytamy: „Jeśli posiadają Państwo produkty z w/w partii, prosimy o kontakt telefoniczny 85 65 25 385 lub e-mailowy: technolog@agnex.pl, wymienimy towar na wolny od wad”.
Skąd mogła się salomonella wziąć akurtat w pieprzu?????