Sałatka z oliwkami i papryką

Do obiadu, na kolację lub na imprezę – ta sałatka nadaje się na wiele okazji.

 

Składniki:
* po połówce papryki czerwonej, zielonej i żółtej,
* po pół szklanki oliwek zielonych i czarnych (bez pestek),
* 1 dymka ze szczypiorkiem,
* 2 ząbki czosnku,
* kilka liści sałaty zielonej strzępiastej, garść listków bazylii, dwie garści rukoli i dwie garści młodego szpinaku (można dać dowolne inne sałaty i „zieleninę”),
* feta lub ser tego typu – ok. 150 g,
* pieprz do smaku.

 

Warzywa kroimy: papryki w kostkę, oliwki na pół, dymkę i czosnek drobno, szczypior na kawałki.

 

 

Dodajemy zieleninę: poszarpaną na kawałki sałatę, pokrojoną drobno bazylię i nieco grubiej rukolę i szpinak. Ser kroimy w kostkę i również dodajemy do miski. Pieprzymy do smaku (soli nie trzeba, ponieważ ser i oliwki są słone).

 

 

Mieszamy i nakładamy. Smacznego!

 

Karolina O-M

 

2 komentarze do “Sałatka z oliwkami i papryką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *