Schabowe według Magdy Gessler
Sekretem smaku tych kotletów schabowych jest marynowanie w mleku. Najlepiej zostawić je tak na całą noc. Wtedy będą soczyste i tak delikatne, jak żadne inne.
Jest jeszcze jedna ważna rzecz: schabowe powinny smażyć się na smalcu. Ten tłuszcz wydobędzie w pełni smak mięsa. Nie bez znaczenia jest także jakość schabu. Nie bójmy się tłuszczyku – jest on nośnikiem smaku!
Składniki na kolety:
* 1 kg schabu wieprzowego,
* 1 l mleka,
* 2 cebule,
* 2 jajka,
* sól, pieprz, liście laurowe,
* bułka tarta do panierowania,
* smalec do smażenia.
Mięso pokroić na kotlety. Ja uznaję ok. 1,2 cm grubości, ale Magda Gessler proponuje kroić je grubiej (tak, że z kilograma schabu wychodzą 4 kotlety).
Każdy kotlet rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Jeśli mięso jest poprzerastane tłuszczem, ma żyłki, to przecinamy je.
Kotlety przekładamy do miski, do której wlewamy mleko, sypiemy sól i pieprz, dokładamy listki laurowe oraz pokrojoną cebulę (można ją też zetrzeć na tarce). Całość zamykamy i odstawiamy do lodówki, przynajmniej na 2 godziny, ale można też i na całą noc.
Do talerza wbijamy jajka, solimy i pieprzymy, a następnie mieszamy widelcem.
Każdy kotlet – osuszony z mleka – po kolei maczamy w rozbełtanym jajku, a następnie przekładamy do drugiego naczynia z bułką tartą.
Panierujemy w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym smalcu na złoty kolor.
KOM
a mnie zawsze uczyli, że mleko + mięso = sraczka
Dzięki za przepis!
Co jutro robicie na obiad? Ja robie rumfordzka wedlug staropolskiego przepisu. Jest przepyszna, poszukajcie sobie w goglach: zupa rumfordzka babci