Zdrowa panna cotta
To pyszny włoski deser. Panna cotta oznacza dosłownie: „gotowana śmietanka”. Dodajmy do tego cukier i już mamy bombę kaloryczną. Jednak przepis można nieco zmodyfikować, aby deser wciąż był smaczny, ale już nie tak tuczący.
Tradycyjna panna cotta to podgrzana śmietana z żelatyną i dodatkami smakowymi, która po wystygnięciu tężeje. Klasycznie gotową masę wylewa się do foremek budyniowych, a po stężeniu wykłada się ją do góry dnem na talerzyk.
Dietetyczną pannę cottę znalazłam w książce Gordona Ramsaya „Zdrowa kuchnia”. Słynny szef kuchni śmietanę zastąpił jogurtem naturalnym.
Oto lista składników na 12 porcji:
* 1 l tłustego lub półtłustego mleka,
* 300 ml jogurtu naturalnego,
* laska wanilii,
* 150 g cukru pudru,
* 3 opakowania żelatyny.
Zaczynamy od podgrzania mleka w rondelku. Dodajemy do niego laskę wanilii (najpierw przekrajamy ją wzdłuż na pół, wyskrobujemy ziarenka i wszystko wrzucamy do mleka). Dodajemy również cukier i mieszamy.
W czasie, gdy mleko będzie dochodziło do wrzenia, w niewielkiej ilości gorącej wody rozpuść żelatynę. Gdy mleko się zagotuje, zdejmij rondel z ognia i wlej do niego rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj. Zostaw do ostygnięcia. Wystudzone mleko przecedź przez sitko i dodaj do niego jogurt. Wymieszaj i rozlej do foremek, pucharków lub kieliszków.
Jeśli chcecie pannę cottę podać klasycznie – możecie wykorzystać silikonowe foremki do muffinków. Po stężeniu należy okroić je dookoła nożem i delikatnie wyciągać z foremki. Równie dobrze jednak możesz pannę cottę podać w pucharkach – np. z owocami lub z galaretką.
Smacznego!
Karolina O-M