Jak zrobić masę solną? [zdjęcia]
Porady dla perfekcyjnych
Z masy z mąki i soli możemy tworzyć piękne modele – ozdoby, świeczniki, podstawki, rzeźby, ramki na zdjęcia… Jak zrobić tę masę? To bardzo proste.
Podstawowy przepis na masę solną:
– szklanka mąki,
– szklanka drobnoziarnistej soli,
– pół szklanki wody.
Do małych modeli, precyzyjnych elementów:
– szklanka mąki,
– szklanka drobnoziarnistej soli,
– pół szklanki mąki ziemniaczanej,
– 3/4 szklanki wody.
Dodatkowo, aby zwiększyć trwałość modeli:
– 2 łyżki kleju do tapet.
Zaczynamy od wsypania suchych składników do miski.
Wsypujemy szklankę mąki. Następnie szklankę soli.
Dodajemy mąkę ziemniaczaną i/lub klej do tapet – jeśli jest to konieczne. Następnie wlewamy wodę.
Zagniatamy. Możemy to robić ręką, możemy też mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta. Wyrabianie musi trwać co najmniej kilka minut, można to robić nawet minut kilkanaście. Masa jest gotowa! Możemy zacząć rzeźbić.
Jeśli zajmujemy się częścią masy, resztę warto odłożyć do pojemnika i szczelnie zamknąć, aby nie wyschła. Jeżeli zamkniętą masę umieścimy w chłodnym miejscu, nawet po kilku dniach będzie ona zdatna do użytku.
Jak rzeźbić z masy solnej? Palcami, przyborami kuchennymi (np. możemy wycinać małe modele za pomocą foremek do ciastek) itd. Poszczególne elementy połączymy zwilżając lekko miejsce łączenia.
Jak suszyć masę solną? Najszybciej – w piekarniku gazowym, w temp. 50-70 st. C przy uchylonych drzwiczkach (można włączyć piekarnik na pół godziny, następnie wyłączyć go i zamknąć drzwiczki na godzinę, dwie – czynność powtarzać kilkakrotnie). Drobne modele wyschną w ciągu kilku godzin. Większe – mogą potrzebować nawet kilku dni.
Karolina z Mamkowo.pl
Cenne rady, teraz robienie masy solnej wydaje się takie proste!