Jak zrobić tort kibica (w kształcie piłki)?
Myślałam, że będzie to trudne zadanie. A okazało się bajecznie proste! Podejścia do tortu w kształcie piłki miałam jednak dwa. Za pierwszym razem spieszyłam się i nie wszystko poszło, jak trzeba. Za drugim – torcik był już perfekcyjny!
Pierwszy tort wyglądał tak:
Jak widzicie, nieco koślawy. Wiem, jak mogłam go zrobić dobrze – wystarczyłoby wzór „łatek” wyciąć z papieru (pamiętając, że muszą być pięcio- i sześcioboczne) i za pomocą takiego szablonu wycinać poszczególne elementy. Jednak byłam spóźniona i gdy nakładałam masę cukrową na torcik, do domu wchodzili już goście. A jak się człowiek spieszy, to się diabeł cieszy 😉
Drugi tort upiekłam dziś, specjalnie na mecz Polska-Portugalia w Euro 2016. Już widzę, że wszystko wyszło idealnie (oczywiście, tort mógłby być piękniejszy, niestety talentem plastycznym nie grzeszę). Jak się więc zabrać za zrobienie takiego tortu? Zobacz ściągę:
Składniki
Na biszkopt:
* 6 jajek,
* szklanka mąki pełnoziarnistej,
* pół szklanki cukru,
* opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru),
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* łyżka octu jabłkowego,
* 2 łyżki oleju rzepakowego.
Na masę śmietanową:
* 400 ml śmietany 30 proc.,
* opakowanie galaretki malinowej,
* odrobina gorącej wody.
Na masę maślaną:
* 75 g masła,
* 150 g cukru pudru,
* łyżka gorącej wody.
Na masę cukrową:
* 350 g cukru pudru,
* łyżka żelatyny,
* łyżka glukozy spożywczej,
* 2 łyżki gorącej wody,
* odrobina barwnika spożywczego czerwonego (w proszku).
Akcesoria:
* durszlak,
* forma tortowa o średnicy 26 cm (najlepiej silikonowa),
* folia aluminiowa,
* mikser,
* dwa pojemniki do mieszania składników,
* łyżki,
* nóż,
* stolnica i wałek,
* 2 kubki.
Pieczemy więc zwyczajny biszkopt. Po przestudzeniu kroimy go na dwie warstwy. Jedną dzielimy jak pizzę na 8 elementów, do drugiej przykładamy durszlak i wycinamy jego kształt.
Przygotowujemy masę śmietanową: galaretkę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody i ubijamy śmietanę na sztywno, przestudzoną galaretkę dodajemy do bitej śmietany i jeszcze chwilę mieszamy na najniższych obrotach miksera.
Durszlak wykładamy folią aluminiową (ja umieściłam go na okrągłym pojemniku, żeby się nie gibał). Układamy cząstki placka (mi zmieściło się 6,5 kawałka). Możemy teraz zwilżyć ciasto ponczem (szklanka mocnej herbaty z 2 łyżkami cukru i sokiem z połówki cytryny, dla dorosłych można dodać alkohol). Przekładamy masę śmietanową do ciasta, przykrywamy mniejszym plackiem i dociskamy. Mniejszy placek też możemy zwilżyć ponczem. Wkładamy całość do lodówki na kilka godzin, aby masa stężała.
Przygotowujemy masę maślaną: masło ucieramy mikserem na puch, dodajemy cukier puder, dobrze mieszamy, a na koniec miksowania dodajemy gorącą wodę.
Wyciągamy torcik z lodówki i przekładamy „do góry nogami” na talerz, na którym będziemy go podawać. Dokładnie smarujemy tort masą maślaną i wkładamy go znów do lodówki.
Przygotowujemy masę lukrową – albo kupujemy lukier plastyczny, albo robimy go sami. Do niewielkiej części dodajemy czerwony barwnik spożywczy (możemy też oczywiście kupić barwiony lukier). Rozwałkowujemy białą część, a następnie przekładamy ją za pomocą wałka na tort. Wyrównujemy powierzchnię, obcinamy niepotrzebne fragmenty.
Czerwony lukier rozwałkowujemy i wycinamy litery i ewentualnie inne elementy ozdobne. Nakładamy na torcik. I gotowe!
Smacznego kibicowania!
Tekst i zdjęcia: KOM
Zobacz także:
* Jak zrobić flagę dla małego kibica?
Pingback: Jak zrobić flagę dla małego kibica? – Mamkowo.pl – blogo-serwis dla rodziców