11/999: Jak zrobić mleczko kokosowe?

Ceny mleczka kokosowego w sklepach mogą powalić na kolana. Tymczasem z paczki wiórek kokosowych możemy sami przygotować pyszne kokomleko!

 

Pierwszym krokiem jest wyprawa do sklepu po wiórki kokosowe, zwróćmy uwagę, aby nie były one konserwowane dwutlenkiem siarki. Do tego potrzebna nam jest… woda. I tyle. Ja moje mleko przygotowałam w Thermomixie, ale spokojnie poradzisz sobie za pomocą blendera.

 

Przepis na mleko robione blenderem zaczerpnęłam od BLW Mamy (tutaj). Składniki na litr napoju: 1 szklanka wiórek, 3 szklanki przegotowanej ciepłej wody. Wykonanie: wiórki zalej wodą i odstaw na noc; następnie podgrzej je, aby były ciepłe (ale nie gorące) i zabierz się za blendowanie (BLW Mama pisze: „Przelej namoczone wiórki razem z wodą, w której się moczyły do blendera i miksuj ok 5 min. Aby nie przegrzać blendera rób przerwy. W zależności od pojemności Twojego blendera wlej całość lub część wiórkowej wody gdyż płyn może się wylewać! Ja zwykle robię 3 tury”); teraz przelej powstały płyn przez sitko wyłożone gazą lub pieluchą tetrową, odciśnij pulpę kokosową. I masz mleczko! Przechowuj je w lodówce. No i pulpy nie wyrzucaj! Możesz z niej upiec pyszne kokosanki (przepis TUTAJ)!

 

 

Przepis na mleko kokosowe z Thermomixa zaczerpęłam z portalu Przepisownia.pl. Składniki: 100 g wiórek i 1 l wody (też polecam przegotowaną). Wykonanie: wiórki namoczyć w litrze wody przez noc; następnie wraz z wodą z namaczania wlać do naczynia miksującego i ustawić 6 minut/60 st. C/obrót 1; po czym zmiksować całość 2 minuty/obrót 10; przelać przez sitko wyłożone gazą (pieluchą) i odcisnąć wiórki.

 

Takie mleko przechowujemy w lodówce w szklanym naczyniu do 3 dni. Naturalnie się ono rozwarstwia, na wierzchu tworzy się śmietanka, a nawet może powstać twarda skorupa (którą powinniśmy zużyć do gotowania/zjeść). Dlatego najlepiej przechowywać mleko w słoju, a nie w butelce z wąską szyjką.

 

Błyskawiczne mleczko kokosowe z Thermomix TM5

 

A jak zrobić kokomleczko, jeśli nie masz czasu, a masz Thermomix? Znów 100 g wiórków, 1 l wody przegotowanej i wrzucamy/wlewamy to do naczynia miksującego, ustawiamy 6 min. / 60 st. C / obrót 2, po czym 2 min. / obrót 6. I znów: przelać przez sitko wyłożone gazą (pieluchą) i odcisnąć pulpę. Mleczko kokosowe jest gotowe, jest ciepłe. Lepsze walory smakowe ma po schłodzeniu, ale na szybko możemy je użyć np. do porannej owsianki.

 

 

Smacznego!

 

KOM

 

 

4 komentarze do “11/999: Jak zrobić mleczko kokosowe?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *