Przystawki z tortilli

To pomysł na szybkie danie imprezowe, które też można przygotować wcześniej. Dodatki można właściwie wymieniać bez ograniczeń. Moje imprezowe tortille przygotowałam z użyciem dwóch rodzajów placków.

Składniki:
2 placki tortilli (ja dałam jeden z ziarnami i drugi – pomidorowy),
2 liście sałaty strzępiastej,
4 plastry szynki szwardzwaldzkiej,
2 kolorowe papryki,
2 garści rukoli,
4 łyżki serka śmietankowego.

Przepis banalnie prosty: zaczynamy od posmarowania tortilii serkiem. Z jednej strony układamy liść sałaty.

Na sałatę kładziemy szynkę, na szynkę paprykę pokrojoną w paski, a dalej rukolę. Ostatni fragment placka zostawiamy tylko posmarowany serkiem.

Zwijamy tortille i tu mój patent: jeśli przygotowujemy je na długo przed imprezą, to aby nie wyschły owijamy je folia spożywczą i chowamy do lodówki. A dopiero przed przyjściem gości kroimy i układamy na talerzu.

To ułożenie może na przykład wyglądać tak:

Smacznego!

Karolina O-M

2 komentarze do “Przystawki z tortilli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *