Groźna bakteria w żółtym serze

Na to powinny szczególnie uważać kobiety w ciąży. Partia sera żółtego gouda w plastrach wyprodukowanego przez Spółdzielnię Mleczarską Ryki zawiera bakterie Listeria monocytogenes.

Odkrycia tego dokonały… władze kanadyjskie. Teraz Inspekcja Weterynaryjna prowadzi postępowanie wyjaśniające w tej sprawie. Ustalono, że zakażona partia trafiła na rynek Kanady oraz do odbiorców w Polsce. Spółdzielnia Mleczarska Ryki rozpoczęła proces wycofywania kwestionowanej partii produktu z obrotu.

Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. Stanowi ona zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka. U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia. U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.

W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu tego produktu należy skontaktować się z lekarzem.

Sprawdźmy, czy posiadamy w domu ten akurat ser. Produkty z tej partii należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym zostały zakupione.

Szczegóły dotyczące wycofanego produktu:
Produkt – Ser żółty Gouda marki Ryki, 135 g, plastry
Producent: Spółdzielnia Mleczarska Ryki, ul. Żytnia 3, 08-500 Ryki, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06161601 WE
Numer partii: 290351
Data minimalnej trwałości: 06.09.2019

KOM
Fot. GIS

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *