„Pizza” na cieście francuskim

Najprostszy przepis pod słońcem na wyjątkową pizzę. Potrzebne nam ciasto francuskie, przecier pomidorowy, ser żółty, przyprawy i dodatki. Wykonanie tego dania nie powinno nam zająć więcej niż pół godziny.

Składniki na dużą blaszkę:
250 g ciasta francuskiego w rolce,
100 g przecieru pomidorowego,
100 ml wody,
200 g sera żółtego startego,
przyprawy: obowiązkowo sól i pieprz oraz bazylia i oregano (lub zioła prowansalskie), można dodać też np. ostrą czerwoną paprykę, jeśli lubimy pizzę na ostro,
dodatki: u mnie obowiązkowo pieczarki, a do tego np. szynka, kukurydza, cebula, papryka itp.

Wykonanie:
Przygotowujemy sos pomidorowy (przecier mieszamy z wodą i przyprawami do smaku) i kroimy wybrane przez nas dodatki. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 st. C. Na blaszce rozkładamy ciasto francuskie, najlepiej na papierze, na którym było ono skręcone w rolkę. Rozsmarowujemy sos pomidorowy i nakładamy starty ser żółty, a na to dodatki. Ja pieczarki dodatkowo pieprzę. Wierzch warto posypać świeżymi ziołami – bazylią i oregano.
Wkładamy wszystko na 12-15 minut do piekarnika i gotowe!
Mniam!

Tekst i foto: KOM

2 komentarze do “„Pizza” na cieście francuskim

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *