Pierniczki na ostatnią chwilę
Niemieckie pierniczki lebkuchen można przygotować nawet dzień przed Wigilią! I będą smaczne.
Smak lebkuchen wynika z połączenia miodu, migdałów, przypraw korzennych i kakao. Te ciastka są grube i puszyste, pachną cytrusami.
Składniki:
500 g mąki pszennej,
200 g mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów),
180 g masła,
400 ml miodu,
opakowanie kandyzowanej skórki pomarańczowej,
starta skórka z 1 cytryny
przyprawa do piernika,
1 łyżeczka kakao,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Zaczynamy od podgrzania masła i miodu, gdy one się połączą, ściągamy garnek z ognia i czekamy, aż nieco ostygnie. Suche składniki mieszamy w misce. Do nich wlewamy ciepłą masę maślano-miodową. Dokładnie mieszamy (nawet jeśli wydaje się nam, że ciasto jest zbyt rzadkie – nie dodajemy mąki!). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aż ciasto zupełnie ostygnie (a przy okazji zgęstnieje). Teraz możemy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Należy je spłaszczyć łyżka lub dłońmi (najlepiej robić to wilgotnymi rękami/łyżką).
Pamiętajmy o odstępach – pierniczki urosną w piekarniku. Pieczmy je w 180 st. C przez 10-15 minut (nie dłużej!). Na następy dzień możemy polukrować (ja polałam czekoladą).
KOM
trochę się spóźniłem z tymi świątecznymi pierniczkami 🙂 Da się je zrobić z nadzieniem?
Pingback: Bombkowe szaleństwo – Mamkowo.pl – blogo-serwis dla rodziców