Pierniczki na ostatnią chwilę

Niemieckie pierniczki lebkuchen można przygotować nawet dzień przed Wigilią! I będą smaczne.

 

Smak lebkuchen wynika z połączenia miodu, migdałów, przypraw korzennych i kakao. Te ciastka są grube i puszyste, pachną cytrusami.

 

Składniki:

500 g mąki pszennej,

200 g mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów),

180 g masła,

400 ml miodu,

opakowanie kandyzowanej skórki pomarańczowej,

starta skórka z 1 cytryny

przyprawa do piernika,

1 łyżeczka kakao,

1 łyżeczka sody oczyszczonej,

2 łyżeczki proszku do pieczenia.

 

Zaczynamy od podgrzania masła i miodu, gdy one się połączą, ściągamy garnek z ognia i czekamy, aż nieco ostygnie. Suche składniki mieszamy w misce. Do nich wlewamy ciepłą masę maślano-miodową. Dokładnie mieszamy (nawet jeśli wydaje się nam, że ciasto jest zbyt rzadkie – nie dodajemy mąki!). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aż ciasto zupełnie ostygnie (a przy okazji zgęstnieje). Teraz możemy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Należy je spłaszczyć łyżka lub dłońmi (najlepiej robić to wilgotnymi rękami/łyżką).

 

 

Pamiętajmy o odstępach – pierniczki urosną w piekarniku. Pieczmy je w 180 st. C przez 10-15 minut (nie dłużej!). Na następy dzień możemy polukrować (ja polałam czekoladą).

 

 

KOM

 

 

2 komentarze do “Pierniczki na ostatnią chwilę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *