Detoks Cukrowy – odcinek 2

Słodzisz kawę lub herbatę? A po co? Czas rozstać się z tym niezdrowym przyzwyczajeniem raz na zawsze!

 

Wierzę, że niektórzy nie mogą znieść smaku kawy czy herbaty bez cukru (pytanie tylko: po co w takim razie to piją?). Znam osoby, które słodzą trzy łyżeczki. I chyba takim ludziom najtrudniej pozbyć się tego przyzwyczajenia (a nawet: nałogu!).

 

Słodzenie herbaty i kawy cukrem przyczynia się do podniesienia poziomu glukozy we krwi. To niebezpieczne szczególnie dla cukrzyków i osób narażonych na cukrzyce (np. takich, w których rodzinach ta choroba występowała), ale i dla kobiet w ciąży. Cukier w gorącym napoju to tylko puste kalorie. Na dodatek spożywanie go powoduje próchnicę! Istnieją badania mówiące o tym, że jedzenie cukru obniża odporność. I że cukier „karmi” raka, więc przyczynia się do rozwoju nowotworów.

 

Jak przestać słodzić?

  1. Jeśli dużo słodzisz, postaraj się redukować ilość cukru. Na przykład przez tydzień słodzisz mniej o łyżeczkę, przez następny tydzień mniej o 2 łyżeczki – stopniowo przyzwyczaisz się do mniej słodkiego smaku napojów.
  2. Nie pomijaj posiłków, aby nie dopuścić do ataków „wilczego głodu”.
  3. Ruszaj się! Jeśli pójdziesz na spacer, poćwiczysz – będziesz mieć mniejszy apetyt na słodkie.
  4. Jeśli musisz słodzić – słódź miodem (tylko poczekaj, aż napój nie będzie gorący, aby nie pozbawić miodu zdrowotnych właściwości), melasą trzcinową, ksylitolem lub stewią. Słodziki też warto ograniczyć.

 

Trzymam kciuki!

 

Karolina O-M
Fot. Canva

 

One thought on “Detoks Cukrowy – odcinek 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *