Detoks Cukrowy – odcinek 2
Słodzisz kawę lub herbatę? A po co? Czas rozstać się z tym niezdrowym przyzwyczajeniem raz na zawsze!
Wierzę, że niektórzy nie mogą znieść smaku kawy czy herbaty bez cukru (pytanie tylko: po co w takim razie to piją?). Znam osoby, które słodzą trzy łyżeczki. I chyba takim ludziom najtrudniej pozbyć się tego przyzwyczajenia (a nawet: nałogu!).
Słodzenie herbaty i kawy cukrem przyczynia się do podniesienia poziomu glukozy we krwi. To niebezpieczne szczególnie dla cukrzyków i osób narażonych na cukrzyce (np. takich, w których rodzinach ta choroba występowała), ale i dla kobiet w ciąży. Cukier w gorącym napoju to tylko puste kalorie. Na dodatek spożywanie go powoduje próchnicę! Istnieją badania mówiące o tym, że jedzenie cukru obniża odporność. I że cukier „karmi” raka, więc przyczynia się do rozwoju nowotworów.
Jak przestać słodzić?
- Jeśli dużo słodzisz, postaraj się redukować ilość cukru. Na przykład przez tydzień słodzisz mniej o łyżeczkę, przez następny tydzień mniej o 2 łyżeczki – stopniowo przyzwyczaisz się do mniej słodkiego smaku napojów.
- Nie pomijaj posiłków, aby nie dopuścić do ataków „wilczego głodu”.
- Ruszaj się! Jeśli pójdziesz na spacer, poćwiczysz – będziesz mieć mniejszy apetyt na słodkie.
- Jeśli musisz słodzić – słódź miodem (tylko poczekaj, aż napój nie będzie gorący, aby nie pozbawić miodu zdrowotnych właściwości), melasą trzcinową, ksylitolem lub stewią. Słodziki też warto ograniczyć.
Trzymam kciuki!
Karolina O-M
Fot. Canva
Pingback: Detoks Cukrowy – odcinek 3 – Mamkowo.pl – blogo-serwis dla rodziców