Na drugie śniadanie – FitBatony bananowe bez cukru!
Zastanawiasz się, co dać dziecku do szkoły jako drugie śniadanie? Mam odpowiedź: FitBatona!
To ciastko zupełnie bez cukru, „słodzone” bananami i rodzynkami. Ja piekę na mące pszennej pełnoziarnistej, ale jeśli masz w domu bezglutenowca, możesz użyć mąki ryżowej.
Składniki na 1 blachę – 12 szt.:
* 5 dojrzałych bananów – około kilograma,
* 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (możesz użyć mąki ryżowej),
* 1/3 szklanki oleju rzepakowego (możesz dać olej kokosowy),
* 1 szklanka mleka (dla bezlaktozowców: mleko kokosowe, migdałowe, ryżowe lub po prostu woda),
* szklanka płatków owsianych,
* 1 mała łyżeczka sody,
* mała paczka rodzynek,
* ¾ szkl. wrzątku do zalania rodzynek.
Rodzynki zalej wrzątkiem, płatki mlekiem – i odstaw (możesz zrobić to wcześniej, np. godzinę przed przygotowaniem batonów. Banany obierz i połam/pokrój na niewielkie części, po czym umieść w naczyniu do blendowania. Jeśli lubisz rodzynki (i Twoje dziecko je lubi), część możesz odłożyć, aby dodać do batonów w całości, a resztę zblenduj z bananami. Teraz masę bananowo-rodzynkową połącz z sypkimi składnikami i dodaj olej. Jeśli wydaje Ci się, że ciasto jest zbyt gęste, dodaj wody z moczenia rodzynek. Gotową masę przełóż płasko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównaj. Piecz 35-45 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostudzenia, po czym odkrój ranty i całość pokrój na 12 kawałków.
Takie batony możesz zapakować dzieciom do tornistrów. Sama też się nim nie oprzesz!
Smacznego!
KOM
PS. Spodobała Ci się idea, ale nie lubisz piec lub nie masz na to czasu? FitBatony przygotowuje Bistro FitBabki i rozwozi do sklepików szkolnych w Świdnicy i Wałbrzychu…